P. vindt de kracht om door te leven door asielhond Donnie

Trainer P en asielhond Donnie|trainer P en asielhond Donnie

P. vindt de kracht om door te leven door asielhond Donnie

Soms zie je het als iemand het leven eigenlijk niet meer ziet zitten. Dat was bij P. zeker het geval. Na een zwaar vergrijp zit hij al meer dan 10 jaar vast in een reguliere instelling. Binnen deze instelling leeft hij een teruggetrokken bestaan en is hij vooral zwijgzaam. Het lijkt alsof hij niet wil opvallen en de levenslust op is. Toch koos hij er voor om mee te doen aan het Dutch Cell Dogs trainingsprogramma…

Het werd al snel duidelijk voor onze instructeurs dat een geschikte hond vinden voor P. moeilijk ging worden. Het moest een hond zijn die door zijn afwezige houding en stille indruk heen zou prikken. Uiteindelijk werd de perfecte match gevonden in Donnie.

Beide een heftig verleden

Donnie is een kleine kruising. Dit kleine, drukke en super vrolijke hondje was een enorm contrast met de grote, stille en teruggetrokken P. Waarom dan toch deze match? Omdat Donnie ook een heftig verleden heeft. Van zijn vachtje was niet veel te zien, omdat een groot gedeelte van zijn rug kaal en geblakerd was. Dit is ontstaan nadat er een poging is gedaan om Donnie in brand te steken door de dealer van zijn vorige eigenaar. De dealer had de eigenaar de keuze gegeven: of hij werd zelf in brand gestoken of zijn hond. Gelukkig kon de politie ingrijpen bij een tweede poging en werd Donnie liefdevol opgevangen in het asiel.

Het trauma dat hij opgelopen had, leek hij goed te verwerken, maar helaas bleek een gouden mand vinden voor Donnie heel lastig. Veel mensen vonden hem er toch ‘een beetje raar uitzien’. Om dit energieke en vrolijke hondje toch wat meer kans te geven, mocht hij deelnemen aan het Dutch Cell Dogs trainingsprogramma. Een geweldige keus voor hond en trainer, zo bleek later.

Niet opgeven, doorgaan met leven

Waar iedereen op hoopte, gebeurde ook. In de training werden alle deelnemers en instructeurs verliefd op de kleine Donnie. Ook P., die door de energieke, levenslustige Donnie veranderde in een zachte, vriendelijke man die regelmatig vol emotie naar ‘zijn’ hondje keek. Samen trainden ze met veel plezier en langzaam stelde P. zich niet alleen open voor Donnie, maar ook voor de mensen om hem heen.

Tijdens een rustmoment in één van de laatste trainingen begon P. te praten. Terwijl Donnie intens tevreden op zijn schoot lag en hij zachtjes met crème de kale plekken van het hondje insmeerde, vertelt P.: “Ik zit al heel lang vast in mijn eigen woede en frustratie. Eigenlijk had ik het leven al opgegeven.. Maar hoe kan ik boos blijven als ik zie wat dit hondje allemaal heeft meegemaakt en toch verder gaat? Wat mij is overkomen heb ik zelf veroorzaakt, maar hier zit een hondje die zwaar mishandeld is en toch ergens de kracht vandaan haalt om niet op te geven en door te gaan met leven. Een hondje van amper 8 kg die mij zo een geweldige levensles meegeeft; wie had dat gedacht!”

Betere toekomst

Tijdens de trainingen zagen we P. veranderen, maar ook ná de training hield hij deze verandering vol. Hij sloot zich minder af voor andere mensen en leek levenslustiger. Binnen de instelling vond hij een nieuwe hobby en hij zou dolgraag nog eens mee doen aan het Dutch Cell Dogs trainingsprogramma, om meer honden zoals Donnie te helpen.

Ook voor Donnie kwam er snel goed nieuws. Kort na het trainingsprogramma vond hij een gouden mandje bij geweldige mensen die hem niet veroordelen op zijn uiterlijk en verleden, zoals P. dat ook niet had gedaan.

Wegens privacyregels mogen we P. zijn volledige naam niet noemen en staat hij noch Donnie op deze afbeelding.

Wil jij meer mensen als P. en honden als Donnie helpen? Word dan donateur of doneer eenmalig een bedrag dat je kan missen. Jouw hulp wordt enorm gewaardeerd, bedankt!