Reu of teef?

reu of teef|reu of teef

Reu of teef?

Kies je voor een reu of een teef?

Je wilt een hond, maar wordt het een reu of een teef? Het antwoord op deze vraag kan verschillen, afhankelijk van de persoon die je het vraagt. Sommige mensen geloven dat het ene geslacht beter is dan het andere. De strijd tussen de seksen beperkt zich tenslotte niet tot de mens.

Sommigen geloven dat de reu aanhankelijker en gemakkelijker te trainen is, teven meer onderzoekend zijn, reuen vertonen haantjesgedrag naar elkaar en teven zouden richting andere honden feller en emotioneler kunnen reageren. De waarheid is dat er geen superieure sekse is. De hierboven genoemde kwaliteiten zijn ervaringen en anekdotes die zeer uiteen kunnen lopen.

Reu vs Teef

Wat nu als we een kleine rondvraag doen onder mensen die zelf veel met honden bezig zijn? De reacties die je dan krijgt zijn zowel verhelderend als amusant:

“Teven zijn zachter.” “Reuen zijn zachter.”

“Reuen zijn onafhankelijker.” “Teven zijn onafhankelijker.”

“Teven zijn gemakkelijker te trainen dan reuen.” “Reuen zijn gemakkelijker te trainen dan teven.”

Zo kun je nog even door gaan, maar je ziet zelf ook vast een trend hierin. Wat blijkt; het temperament, het ras en achtergrond van de specifieke hond vinden we veel belangrijkere factoren dan het geslacht. Waar werd dit type hond ooit voor gebruikt en gefokt? Wat is het temperament van de ouders, wat leert je pup in de eerste weken bij de fokker en hoe ga je zelf de socialisatiefase/opvoeding inrichten?

Loopsheid

Een teefje wordt natuurlijk twee keer per jaar loops. Voor, tijdens en na de loopsheid kan ze zich anders gedragen in verband met hormonale veranderingen. Na het bloedverlies begint de vruchtbare periode en trekt ze op grote afstand reuen aan. Heb je een reu, dan kun je daar last van hebben. Afhankelijk van hoe ‘hondrijk’ jouw omgeving is, zal een reu ooit te maken krijgen met (de geur van) loopse teven. Reuen kunnen verschillend reageren; van niet meer eten, niet meer naar je luisteren en alleen nog maar voor de deur liggen piepen tot slechts grotere interesse in geurtjes op de wandeling.

Sterilisatie/castratie

Een onderwerp aan zich! Maar goed om mee te nemen in je overweging voor een reu of teef. Over het algemeen wordt door dierenartsen geadviseerd om teven te ‘laten helpen’ als ze geen teef voor de fokkerij is. Dit in verband met gezondheidsrisico’s. Deze operatie brengt uiteraard kosten en zorg met zich mee. In tegenstelling tot vroeger wordt een reu niet standaard meer gecastreerd. Heel kort uitgelegd kan een castratie een reu onzekerder maken en eventueel probleemgedrag (zoals bijvoorbeeld uitvallen aan de lijn of angst agressie) juist verergeren

Qua sekse verschillen; een puber reu heeft te maken met een grote hoeveelheid testosteron in zijn bloed, een teef maakt andere hormonale schommelingen mee,. Dit beïnvloed gedrag natuurlijk, maar dat kan ook per individu ontzettend verschillen.
Een niet gesteriliseerd teefje wordt twee keer per jaar loops en de meeste reutjes zullen tijdens de wandelingen wellicht vaker plassen/markeren (maar dat kunnen vele teven ook!).

Conclusie
Heel kort door de bocht, veel belangrijker bij het kiezen voor een hond is het ras en de achtergrond. En of wat je de hond kan bieden, wel bij hem/haar past. Ga je voor een asielhond of herplaatser? Laat je dan goed informeren over zijn/haar geschiedenis en karakter. Past dat wel in jou leven en omgeving? Ga je voor een pup? Verdiep je dan heel goed in verantwoorde fokkers en een ras dat ook daadwerkelijk bij je verwachtingen past. Lees je altijd goed in en verdiep je voor aanschaf uitgebreid in je nieuwe gezinslid.

Wil je op de hoogte blijven van interessante artikelen en handige tips voor jou en je hond? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!