Hoe win je het vertrouwen van een angstige hond?

angstige hond|angstige hond

Hoe win je het vertrouwen van een angstige hond?

Angst bij honden komt regelmatig voor. Dit kan om relatief kleine dingen gaan, zoals een hond die bijvoorbeeld bang is voor iemand met een paraplu of het geluid van de vliegenmepper. Uiteraard is angst voor een hond nooit fijn, maar relatief kleine dingen zijn over het algemeen goed te managen en het zijn angsten waar de hond niet heel de dag en/of dagelijks last van hoeft te hebben.

Veel lastiger en ingewikkelder wordt het wanneer een hond bang voor zijn nieuwe eigenaar is, zijn trainer of mensen in het algemeen. Dit is iets wat je over het algemeen niet ziet bij pups die bij een fokker vandaan komen waar de pups in huiselijke kring opgroeien en daarna naar een nieuw baasje gaan en daar een stabiel huisje hebben. Maar we zien dit wel regelmatig bij pups die bij een broodfokker vandaan komen, in een stal zijn opgegroeid, uit het buitenland komen of slecht behandeld zijn. Een fijn, goed en prettig contact met mensen is enorm belangrijk voor pups in hun eerste weken en verdere leven, om gewend te raken en blijven aan mensen om zich heen. Hoe meer positieve ervaringen met mensen, hoe beter.

Hoe moet ik omgaan met mijn bange hond?

Wat doe je nu als je een hond in huis hebt die bang is voor jou, zijn nieuwe baas. Hoe win je het vertrouwen van je nieuwe hond? Allereerst is het belangrijk te weten dat een angstige hond kan kiezen voor vluchten, bevriezen of vechten. Dit veranderd niks aan hoe ernstig de angst is bij de hond, maar het veranderd wel hoe je voor je eigen veiligheid de hond moet benaderen. Je wil namelijk zowel voor jezelf, als voor de hond, bijtincidenten ten aller tijde voorkomen.

Bedenk je vooraf dat je jouw gedrag zal moeten aanpassen op het tempo dat de hond aan kan en prettig vindt. Zorg daarbij voor zoveel mogelijke positieve en fijne ervaringen bij jou in de buurt. Er is niet één gouden oplossing die voor elke hond exact hetzelfde werkt, maar in de basis zijn bovenstaande twee punten leidend in deze situatie.

Tip 1. Zorg voor veiligheid!

Allereerst, zorg voor veiligheid. Als je een hond hebt die snel vlucht, bij jou vandaan probeert te komen, let er dan op dat je deuren in huis nooit per ongeluk open laat staan. Voorkom dat de hond per ongeluk het huis uit kan komen. Laat eventueel een tuigje in het begin standaard om. Dit voorkomt dat je meerdere keren per dag een tuigje hoeft om te doen en in geval van nood heb je meerdere plekken waar je de hond vast kunt houden. Buiten laat je een angstige hond nooit los lopen, ook niet in een losloopgebied voor honden.

Bij een hond die bevriest stop je met het benaderen van hem of haar. Wanneer je toch doorgaat, heb je alsnog kans dat de hond vlucht. Kan hij dit niet? Dan kiest hij waarschijnlijk voor vechten.

Wanneer je een hond hebt die snel kiest voor vechten, dit betekent dat hij fysiek zal waarschuwen en daarmee in het ergste geval kan bijten, blijf de hond dan niet benaderen. Hou de waarschuwingssignalen van de hond in de gaten, zoals verstarren, lip optrekken en grommen. Wanneer dit gebeurt, stop waar je mee bezig bent. Ook hier is het handig om in het begin permanent een tuigje om te houden bij de hond, om te voorkomen dat je die dagelijks om hoeft te doen.

Uiteraard zijn dit de uiterste omschrijvingen, maar bij een hond die angstig is kun je alles tussen deze reacties in hebben.

Zoals eerder aangegeven zijn er 2 punten leidend in het omgaan met een angstige hond.

Tip 2. ‘Train’ op het tempo dat de hond prettig vind en aan kan

Dit betekent dat je jouw hond goed moet observeren. In welke situaties is hij nog ontspannen in jouw bijzijn? En wanneer zie je dat jouw hond angstig wordt? Ligt hij bijvoorbeeld ontspannen in zijn mandje wanneer jij op de bank zit? En blijft hij ontspannen, ook wanneer jij naar de keuken loopt, waarbij je van hem wegloopt? Als je spanning ziet ontstaan in zijn lijf wanneer je hem benaderd, zet dan, op dat moment, niet door. Je hond geeft aan de situatie niet prettig te vinden, dus houdt daar rekening mee. Wat je wel kan proberen is iets richting zijn mandje te lopen. Ga desnoods zitten op die plek en kijk of je jouw hond op een gegeven moment ziet ontspannen. Als je hond voer aanneemt, kan je vanaf die plek ook voertjes richting de hond gooien. Zorg er voor dat hij jou altijd met iets positiefs associeert. Bouw dit vervolgens in kleine stapjes op, dus steeds een klein beetje dichterbij en blijf ondertussen goed de signalen van je hond in de gaten houden. Bij sommige honden zal dit proces heel snel gaan. Bij anderen duurt het echt een tijd. Soms zal je ook een dag hebben met een terugval en ook dat hoort erbij.

Tip 3. Zorg voor veel fijne en positieve ervaringen bij en met jou

Ga samen op ontdekkingsreis, wat vind je hond leuk? De één is gek op voertjes, de ander op speeltjes, de ander weer op een lekkere wandeling en sommige angstige honden vinden het best leuk om kleine oefeningetjes te doen. Dus ga op ontdekkingsreis! Ga op zoek naar wat jouw hond leuk, fijn en prettig vind. Door samen dingen te doen die je hond prettig vind, zal zijn vertrouwen in jou stap voor stap beter worden.

Je kan bijvoorbeeld denken aan:

  • Samen lekker wandelen in de bossen
  • Hersenwerkjes/zoekspelletjes doen
  • Leuke clickeroefeningen
  • Samen naar een hondenschool, zoek een relaxte hondenschool die in basis positief traint.
  • Samen spelen met een speeltje. Een trekspelletje als de hond dit durft of een speeltje weggooien en laten terugbrengen. En als de hond dit nog niet kan, gooi je met meerdere speeltjes.

Zoals eerder aangegeven is er niet één gouden oplossing, maar met deze tips kun je in ieder geval een goede start maken. Soms is hulp van buitenaf best prettig. Dus als je wat hulp nodig denkt te hebben, zoek dan een goede gedragsdeskundige met een positieve insteek.

Meer leren? Wellicht vind je de blog ‘waarom gaat mijn hond liggen als hij een andere hond tegen komt?’ of ‘Fitnessen met je hond in het bos; vijf leuke oefeningen’ ook interessant.

Auteur: Alexandra Engelen, KPA gecertificeerde hondentrainster