Waarom snuffelt mijn hond?
Je hond loopt maar niet door… hij wil overal snuffelen, is niet erg volgzaam, let niet op jou… maar jij wilt gewoon dat hij netjes naast je loopt zoals het hoort. Dit is een probleem, toch? Waarom doet je hond dat nou…? En wat kun je hieraan doen? Maar moet je er wel iets aan doen? In dit artikel van Dutch Cell Dogs instructeur Minna lees je alle ins en outs van snuffelen!
Waarom snuffelen honden?
Snuffelen is voor honden net zoiets als Facebooken, TV kijken en de krant lezen voor mensen. Door te snuffelen krijgt een hond een beeld van de omgeving. Snuffelen is een belangrijk onderdeel van sociaal gedrag bij honden. Snuffelen aan plasjes en geursporen is dus net als berichten bekijken op social media of je email. Je hond kan iets ruiken en besluiten dat dat niet heel belangrijk is, of hij laat een reactie (zoals een plasje) achter.
De hondenneus
De neus van je hond is een heel bijzonder apparaat en reuk is voor honden echt ontzettend belangrijk. Als je hond zijn reukvermogen verliest, veroorzaakt dat vaak enorme problemen.
Wanneer je hond aan een grassprietje ruikt, kan hij er precies uit opmaken wie op het gras heeft gelopen… dat het de spaniël van 3 huizen verderop was, die recentelijk gecastreerd is en vanochtend een bakje lamsvlees met rijst heeft gegeten. Je hond weet ook hoe lang geleden die buurhond daar was en welke kant deze daarna opging.
Snuffelen afleren? Doe maar niet…
Snuffelen afleren of niet toelaten, is eigenlijk net als wanneer iemand jou vertelt dat je wel mag wandelen, maar niet naar etalages of andere mensen mag kijken. En al helemaal niet radio luisteren of TV kijken, laat staan internet. Je mag geen contact hebben in de vorm van brieven, kaarten of e-mails. En als je in de natuur wandelt, mag je ook niet genieten van het uitzicht, of de bloemen en bomen bewonderen. Klinkt niet erg leuk, toch?
Maar dan kom ik bijna niet vooruit!
Ja, soms kom je bijna niet vooruit. Natuurlijk moet je hond ook gewoon met je mee kunnen lopen als dat nodig is. Beloon het naast lopen en volgen dus wel vaak en goed. De omgeving is vaak heel spannend, er zijn allerlei geuren… oefenen is de boodschap!
Moet je hond juist flink bewegen omdat hij bijvoorbeeld moet afvallen? Wissel dan de snuffelstukken af met flink doorstappen. Zolang je hond zijn basisbeweging krijgt, maakt het niets uit als je een uur doet over een stuk van 2 kilometer, of een kwartier.
Snuffelen altijd toestaan?
Nee, niet altijd, maar wel altijd als het kan. Maar leer je hond ook een ‘nu meelopen’ cue.
Stel, je hond is uitgebreid aan het snuffelen en opeens zie jij dat jullie toch wel erg dichtbij een nest grondwespen staan… en de neus van je hond gaat natuurlijk precies daar naartoe. Dan is het wel handig als je het gesnuffel in een split second kunt stoppen en je hond direct, vrolijk met je mee loopt!
Bij mij is de regel: snuffelen mag, behalve als ik je roep en een ‘naast’ vraag. En die wordt uiteraard goed beloond!
Maar… een hond hoort toch te volgen?
Ja, zeker. Op momenten dat je een volg-oefening doet, moet hij volgen. Maar volgen en gewoon wandelen zijn 2 verschillende dingen. Net zoals wedstrijddansen en wandelen. Of een concert geven als zangeres, of gewoon lallen onder de douche.
Wandelen is bedoeld om te ontspannen, vrije tijd te hebben, te snuffelen, te plassen. Volgen is met volle aandacht naast lopen, vrolijk en precies in positie. Zonder te plassen of te snuffelen. Tijdens een wandeling zou je dus ‘volgen’ bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij het oversteken of passeren. Maar of dit gedurende de hele wandeling nodig is…?
Snuffelen stimuleren
Toch zijn er veel honden die niet (aangelijnd) mogen snuffelen. Want “Aan de lijn loop je naast of achter de baas en moet je meters maken!”.
Verrassing: dit leidt toch wel vaak tot gedragsproblemen. Reactiviteit, angst, agressie.
een hyperactieve hond, een depressieve hond… het kan alle kanten op gaan. Heb je een hond die niet (of niet veel) snuffelt tijdens het wandelen? Dat kun je stimuleren!
Hoe leer ik mijn hond snuffelen?
Soms hoef je alleen je tempo bij het wandelen te halveren. Net doen alsof je zelf snuffelt aan bomen/stenen/struiken kan je hond ook helpen. Als je hond snuffelt en vervolgens gaat plassen, mag je dit zeker ook (verbaal) belonen!
Bij sommige honden moet je ietsje meer helpen. Dan kun je bijvoorbeeld kleine, lekkere voertjes in het gras strooien, of voertjes op een steen of boomstam leggen. Zo krijgt je hond meer interesse in zijn omgeving, en door het lekkers te pakken gaat hij snuffelen.
Wat is een snuffelwandeling?
Een snuffelwandeling is echt heel leuk om te doen. Je zoekt een plek waarmee je hond niet bekend is. Allemaal nieuwe geuren dus! Lijn je hond aan zijn tuig aan met een (lange) lijn. Vraag even aandacht van je hond en daarna mag hij gaan waar hij wil.
Jij gaat dus nu je hond volgen! En hij mag naar hartenlust snuffelen. Ik leer mijn honden dat ‘vrij’ betekent dat zij de route en het tempo mogen bepalen. Totdat ik met het commando ‘opletten’ vertel, dat ik het nu weer even overneem.
Mijn hond kwijlt bij het snuffelen
Sommige honden gaan bij het snuffelen klappertanden, schuimbekken en kwijlen. Vaak zijn dit reuen die een aantrekkelijke teef ruiken! Dit is dus normaal. Afhankelijk van hoe bereikbaar je hond dan blijft, haal je je reu misschien beter snel weg en wandel je even naar een andere locatie.
Sommige reuen blijven namelijk ook na de wandeling, waarbij ze deze heerlijke geurtjes hebben ontdekt, onrustig. Kwijlen, piepen, niet willen eten, misschien zie je zelfs masturberen en een zaadlozing. Heel normaal natuurlijk, maar bij veel reuen is het beterom hen snel te laten stoppen met het snuffelen aan damesgeuren.
Een goede speurhond?
‘Hij loopt de hele dag met zijn neus aan de grond, hij zou wel een goede speurhond kunnen zijn’. Dit hoor ik echt heel vaak. Maar is dat ook zo?
Als je hond snuffelt als een afleidingsmanoeuvre (dus opeens gaat snuffelen), dan kan dit een voorbeeld zijn van een erg onzekere hond. Deze hond kan ook nog enorm trekken aan de lijn, en vergeten dat jij er ook nog aan vast bungelt.
Kenmerken van een goede speurhond zijn: trainbaar, zelfverzekerd, wil graag samenwerken met de baas en heeft een hele berg doorzettingsvermogen en werkt doelbewust. Overal aan willen snuffelen is dus iets anders dan langdurig op het spoor van één iemand focussen… dat is zwaar werk!
Mijn hond snuffelt alleen maar en maakt helemaal geen contact
Soms is je hond buiten zo intens bezig met geurtjes, dat jij niet (meer) bestaat voor hem. Krijg je het gevoel dat je echt helemaal niet meer bestaat? Dit probleem komen we vaak tegen bij pubers.
Tip: Deel je wandeling op in ‘snuffeltijd/plastijd’ en ‘looptijd’. Doe regelmatig oefeningen (zoals de handtouch, aandacht, gymnastiek) tijdens de wandelingen. Je kunt ook tijdelijk je hond voeren tijdens het wandelen.
Je hond gaat opeens snuffelen
Ook in situaties van acute stress zien we vaak dat een hond ervoor kiest om te gaan snuffelen. Snuffelen is dan een strategie om om te kunnen gaan met de situatie. Snuffelen helpt je hond namelijk om te kunnen kalmeren.
Dit kun je bijvoorbeeld zien als een hond opeens opdringerig wordt benaderd door een mens of een andere hond. Of wanneer je hond in een nieuwe omgeving niet met je mee wil lopen. Dat zijn vaak momenten waarbij je hond opeens kiest voor een spanningssnuffel!
Conclusie? Snuffelen is belangrijk!
De conclusie is dus dat snuffelen erg belangrijk en een heel belangrijk deel van het sociale gedrag van jouw hond is. Zorg dus dat je hond zijn snuffelbehoefte kan bevredigen. Maar leer je hond ook op commando naast je te blijven in verband met gevaarlijke situaties zoals glas, insecten, of andere dingen die potentieel gevaarlijk zijn. Niet (genoeg) mogen snuffelen is erg frustrerend en kan probleemgedrag veroorzaken.
Bron: Van Maanen LOCA
Meer lezen over hondengedrag? Klik hier!