Wat mag je hond wel en niet met kerst?
Kerst & hond
Ken jij het? Je hebt net je kerstboom gezet, de kamer aangekleed met leuke kerstaccessoires en lekkers op tafel gezet en dan komt jouw hond binnen. Vol enthousiasme bekijkt hij de nieuwe ruimte en lijkt hij te denken: “Waar kan ik mee spelen? Wat kan ik eten?”. En jij houd je hart vast. Want wat van al deze leuke planten, accessoires en lekkers is gevaarlijk voor je hond? Wij geven je een overzicht, zodat jij jouw huis ook in de kerstperiode hond-proof kan maken!
Planten
De kerstboom, kerstukjes en bloembossen, de kerstperiode bestaat uit veel verschillende planten. Naast de gezelligheid en de warme sfeer, kunnen deze planten ook gevaarlijk zijn voor jouw geliefde hond. Hieronder een lijst per plant, met daarbij de uitleg van de mogelijke gevaren.
Kerstster
De kerstster is misschien wel de bekendste kamerplant rondom de kerstdagen. Maar de melk van deze plant is heel giftig voor honden en katten. Zodra jouw hond deze melk heeft binnen gekregen, gaat hij overmatig speeksel aanmaken door irritatie van het mondslijmvlies. Ook acuut braken, diarree en in het ergste geval toevallen zijn symptomen van deze vergiftiging.
Maretak
De maretak, ook wel bekend als Mistletoe waaronder gekust wordt, is zeer giftig voor jouw hond. Net als bij de kerstster zal een hond bij inname van de besjes van de maretak meer speeksel aanmaken, diarree krijgen, gaan braken en eventueel zenuwstoornissen vertonen. Als je toch een maretak in huis wil hangen, zorg dan dat deze hoog hangt, zodat een hond er zeker niet bij kan en ruim de tak op voordat er blaadjes/takjes vanaf vallen.
Hulst
De hulst is de plant met verschillende rode besjes. Vaak zie je deze verwerkt in kersstukjes of als decoratie in een vaas. Deze rode besjes geven dezelfde problemen als die van de maretak. De symptomen zijn ook hetzelfde.
Taxus
Bij de taxus zijn de naalden en zaden giftig voor honden. Een kleine inname kan al dodelijk zijn voor jouw hond. De eerste symptomen die je zal herkennen zijn overmatig speeksel aanmaken, braken en trillen. Ook hartritmestoornissen zijn een symptoom van een taxus-vergiftiging.
Kerstroos
De kerstroos, ook een veel gebruikte plant in kerstukken, kan irritatie aan huis en slijmvliezen geven bij jouw hond. Daarnaast kan de plant bij inname irritatie geven aan de slokdarm, waardoor er eveneens meer speeksel aangemaakt wordt en jouw hond kan gaan braken.
Dennennaalden
Heb jij ook zo’n prachtige dennenboom als kerstboom in de woonkamer staan? Dit is natuurlijk prachtig, maar let wel op, want de naalden van jouw kerstboom zijn giftig voor je hond. Bij inname van de naalden kunnen de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak van jouw hond terecht zijn gekomen, kunnen het water vergiftigen. Zorg daarom dat de waterbak een eind van de kerstboom af staat en je elke dag het drinkwater van jouw hond ververst. Mocht jouw hond toch naalden binnen hebben gekregen, dan zal hij gaan braken, diarree krijgen en sloom worden. Daarnaast kan er een slijmvliesontsteking in de bek en keel ontstaan. De dennennaalden vallen niet alleen uit je kerstboom, maar worden ook vaak in kerststukjes verwerkt. Let hier dus ook goed op!
Amaryllis
Het is de tijd van het jaar om een prachtige Amaryllisbol in huis te nemen, die langzaam uitgroeit tot een prachtige bloem. Helaas kan de Amaryllis, zowel de bol als de plant, voor maag-darm problemen veroorzaken bij jouw hond. Dit herken je als je hond gaat braken en diarree krijgt. Ook krampen en het beroerd voelen hoort bij de symptomen.
Etenswaren
Chocolade
De meeste weten het al, chocolade is zeer giftig voor jouw hond en kat. Zorg dus dat je chocoladekerstkransjes en andere lekkernij met chocolade altijd buiten het bereik van jouw huisdier ligt!
Kerststol
In de beroemde kerststol zitten rozijnen verwerkt. Rozijnen zijn zeer giftig voor honden en katten en kunnen acuut nierfalen veroorzaken. Er is weinig bekend over de vergiftiging dus wees zeer alert!
Etensresten (botten)
Geef jij ook graag na het kerstdiner de etensresten aan jouw hond? Hoe goed en aardig ook bedoeld is, dit kan behoorlijke problemen geven. Er wordt bijvoorbeeld vaak gevogelte gegeven tijdens de feestdagen, waarbij er botjes over blijven. Deze botjes kunnen verstoppingen geven. De botjes moeten dan operatief verwijderd worden. Daarnaast kunnen er bij het kauwen op de botjes scherpe punten ontstaan, waarbij je het risico loopt dat het maag-darmstelsel wordt geperforeerd.
Rollade-netje
Gooi altijd direct het rollade-netje weg. Dit netje heeft natuurlijk een heerlijke geur en smaak, dus zal jouw hond hier zeker geïnteresseerd in zijn. Als ze dit netje op eten, kan het vast komen te zitten in de darmen. Deze zal dan operatief verwijderd moeten worden. Zorg dus dat je dit voorkomt.
Decoratie
Kerstballen
Glimmende kerstballen, de uitdaging voor vele huisdiereigenaren. Een hond kan met een zwiepende staart de ballen uit de boom slaan, of hij ziet de ballen aan voor een “gewone” bal en bijt de bal dan stuk. Zo kan de bek van jouw hond stuk gaan en als jouw hond de stukjes doorslikt, kan ook het maag-darmstelsel beschadigd raken. Gebruik daarom kerstballen van plastic, die minder makkelijk in kleine stukjes breken als er in gebeten wordt of als de bal uit de boom valt.
Lametta
Dit zijn de mooie glimmende slierten die veel worden gebruikt in de kerstboom of in kerststukjes. Dit nodigt voor sommige honden uit om ermee te gaan spelen. Het kan snijden in het tandvlees bij wild spelen en als ze het binnen krijgen kan het ook verstoppingen veroorzaken.
Met het bovenstaande overzicht kun je op een verantwoorde manier kerst vieren met je hond. Fijne feestdagen allemaal, namens het hele Dutch Cell Dogs team!
Is jouw hond bang voor vuurwerk? Lees onze tips & tricks om samen met je hond veilig het nieuwe jaar in te gaan!