Wat motiveert een gedetineerde om mee te doen aan het Dutch Cell Dogs programma?

motivatie gedetineerde|gedetineerde_hond

Wat motiveert een gedetineerde om mee te doen aan het Dutch Cell Dogs programma?

Voorafgaand aan de start van het Dutch Cell Dogs programma wordt er aan de gedetineerden gevraagd een motivatie te schrijven, om er zeker van te zijn dat de gedetineerden meedoen met de juiste intentie. Meedoen aan het Dutch Cell Dogs programma vraagt namelijk veel discipline. Maar wat motiveert een gedetineerde om mee te doen aan het Dutch Cell Dogs programma? En worden de doelen die de gedetineerden voor ogen hebben ook bereikt?

‘Ik geef honden een tweede kans omdat ik die zelf ook wil krijgen’

Gedetineerden kunnen zich goed inleven in de asielhonden. Ze vergelijken hun eigen situatie met de situatie van de hond. Zo zijn sommige gedetineerden vroeger verwaarloosd en hebben zichzelf daardoor niet goed ontwikkeld. Ze kampen met verlatingsangst, bindingsangst, wantrouwen, stemmingswisselingen en agressie. Na jarenlange therapie hebben ze inzicht gekregen in deze problematiek. Ze hopen door middel van de training net als de hond weer vertrouwen te krijgen in de toekomst. Het geeft de gedetineerden inzicht om een ander leven te gaan leiden zonder misdaad en na te denken wat ze met de rest van hun leven gaan doen.

‘Ik wil beter leren omgaan met emoties en spanningen’

De gedetineerden hopen een weerspiegeling te zien van hun eigen kracht en zwakte. Door de hond vaardigheden te leren, krijgt de hond weer het vertrouwen terug in mensen. Door de honden op een positieve manier te trainen, leren gedetineerden hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dus bijvoorbeeld niet direct je stem verheffen wanneer iets niet goed gaat maar openstaan voor kritiek. Het trainen met de honden vergt veel geduld, waardoor de gedetineerden beter leren omgaan met emoties en spanningen. Veel hopen dus ook na de training meer geduld te hebben om impulsief en agressief gedrag te kunnen voorkomen.

‘Ik heb meer met honden dan met mensen’

Sommige gedetineerden vinden contact met mensen niet heel prettig en zijn meer op zichzelf. Door het trainen met honden krijgen ze weer vertrouwen in zichzelf en leren ze contact te maken met anderen. Sommige zijn juist niet goed met honden van andere mensen, dit komt door het wantrouwen dat is ontwikkeld tegenover mensen. Door te communiceren met de instructeurs en honden leren ze hier beter mee omgaan.

‘Ik heb ervaring met honden en mis ze’

Een aantal van de gedetineerden hebben in het verleden al eens een hond als huisdier gehad. Hierdoor missen ze het vrolijke gevoel van honden, de aandacht en het enthousiasme dat aanstekelijk werkt. Sommige hebben in het verleden ervaring opgedaan met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een dierenasiel. Na de detentie willen ze dit graag weer oppakken als dagbesteding en hobby. Voor sommige is het trainen van honden hun passie en missen ze dit nog iedere dag, een unieke kans dus om dit binnen de gevangenis voort te zetten.

‘Ik wil zelf leren hoe je met honden om moet gaan’

Sommige gedetineerden zijn bang voor honden. Door de training hopen ze te leren hoe ze met honden kunnen omgaan en van hun angst af te komen. Ook willen sommige voor de hond leren zorgen omdat de wens er is ooit zelf een hond aan te schaffen. Hiermee willen ze hun zelfredzaamheid vergroten. Soms heeft het thuisfront in de tussentijd een hond aangeschaft, dan is het fijn als de gedetineerden zelf ook weten hoe ze op een goede en verantwoorde manier met de hond om kunnen gaan als ze vrij zijn. Tevens zorgt het voor verbinding, ze hebben weer iets waar hun gezamenlijke interesse ligt en het zorgt voor een natuurlijke manier van gespreksstof om te communiceren met hun kinderen.

 ‘Ik wil mijn tijd goed besteden’

Voor degene die graag bezig zijn en niet stil willen zitten, is het Dutch Cell Dogs programma een goede invulling. Het biedt structuur en geeft voldoening. Het is een fijn gevoel om de honden door hun toedoen te zien veranderen.

Hoe ervaren de gedetineerden het Dutch Cell Dogs programma?

De training van het Dutch Cell Dogs programma duurt in totaal 8 weken. Gedurende de training wordt door de gedetineerden een dagboek bijgehouden, waarin wordt geschreven hoe de training verloopt en wat voor band de gedetineerde en de hond met elkaar opbouwen. Na de training ontvangen we terugkoppeling over hoe de gedetineerden het hebben ervaren.

Het heeft licht gebracht in de donkere tunnel waarin ik mij begaf’

‘Acht weken lang heb je een duidelijk doel voor ogen. Je bent bezig met het gedrag van de hond te verbeteren, waardoor je ook weer naar je eigen gedrag gaat kijken. De omgang met mensen wordt beter. Je bent met een kleine groep die allemaal de verantwoordelijkheid heeft iets goed te doen voor een ander. Hierdoor maak je makkelijker contact met elkaar’.

‘De omgang met honden werkt therapeutisch’

‘Het geeft mij acht weken lang rust omdat de omgang met honden therapeutisch werkt. Het geeft een positieve laag aan je detentie omdat je iets goed doet voor een hond’.

‘Sinds ik deelneem aan de training gaat het goed met mij’

‘Door alles wat ik heb meegemaakt, heb ik moeite met het vertrouwen van mensen. Dit heb ik met mijn hond niet. Sinds ik deelneem aan de training gaat het goed met mij. Ik heb nu iets om naar uit te kijken’.

Meer ervaringen lezen?

Lees het verhaal van J. die door het Dutch Cell Dogs programma zijn eerste stappen maakt richting een nieuw leven en het verhaal van M. die door Bella het verschil leerde tussen aandacht opeisen en respect krijgen.

Geef mens en hond een nieuwe kans en help mee om meer asielhonden te trainen. Doneer!