Honden en mondkapjes

honden_mondkapjes|Mondkapjes

Honden en mondkapjes

Door de corona uitbraak zijn mensen op hun hoede. Op openbare plekken dragen dan ook steeds meer mensen een mondkapje en vanaf 1 juni zijn ze zelfs verplicht binnen het openbaar vervoer. Best even wennen… Maar dat geldt niet alleen voor jou. Ook jouw hond kan hiervan onder de indruk raken. Het is dus belangrijk dat hij/zij hier comfortabel mee wordt.

In de onderstaande afbeelding zie je hoe je jouw hond kunt laten wennen aan mensen die een mondkapje dragen.

honden_mondkapjes

Zo laat jij je hond wennen aan mensen met mondkapjes!

Stap 1: Doe je mondkapje op zodat jouw hond dit ziet.
Stap 2: Dan, pak je een lekker snoepje en geef je deze aan je hond.
Stap 3: Doe dit vaker gedurende de dag. Laat dit ook andere familieleden doen!
Stap 4: Als je tijdens je wandeling mensen met een mondkapje ziet lopen, beloon je de hond met een snoepje

Reageert jouw hond gespannen op mensen met mondkapjes?

Iedere hond is uniek, allemaal met een eigen achtergrond en leerervaringen. Hoe jouw hond reageert op iets dat onbekend is hangt af van vele factoren. Reageert jouw hond niet ontspannen op iemand met een mondkapje op? Lees dan verder.

Waarom een hond precies doet wat hij doet is per individu verschillend en hangt sterk af van o.a. wat een dier heeft mee gemaakt, positieve en negatieve (leer)ervaringen, aanleg, genetica, leeftijd, geslacht en ga zo maar door. Het gedrag van jouw hond komt ook voort uit emoties. Gedrag is niet altijd simpel te verklaren en vaak ook nog ontzettend afhankelijk van de context.

Voorbeeld: thuis of in de tuin doet jouw hond uitstekend de oefeningen, reageert prima op jou met een mondkapje op. Maar buiten op de wandeling lijkt dit opeens verdwenen. Een simpele oefening lukt niet en er wordt opeens geblaft naar iemand met een mondkapje op. Waarom? Context. Thuis is het veilig, bekend, vertrouwd en daar hebben jullie al vaak samen geoefend. Op de wandeling is alles opeens anders: nieuwe geuren, mensen, dieren, honden en op iedere meter kan er weer iets nieuws bewegen of tevoorschijn komen… Allemaal afleiding en prikkels. Niet te vergelijken met de thuissituatie. Daarom hebben honden het nodig om in iedere context te mogen leren. Reageert je hond ontspannen op jou met een mondkapje op? Het kan zo maar zijn dat een meneer op straat met hetzelfde mondkapje heel spannend is voor je hond.  

Kunnen leren/concentreren en fijn een stukje wandelen kan een stuk moeilijker zijn als je bijvoorbeeld verkeer, mensen (met mondkapjes) of andere honden spannend vindt. Want onder hoge spanning iets leren en je concentreren, kan ontzettend moeilijk of zelfs onmogelijk zijn.

Wat moeten we hier nu mee? Het is allereerst belangrijk dat je weet waar jouw hond zich fijn en comfortabel bij voelt (en waarbij niet). Hoe zie je dat aan je hond? Weet je welke lichaamstaal jouw hond laat zien wanneer hij/zij iets een beetje spannend vindt?      

Stel je ziet een wildvreemde persoon op straat die er in jouw beleving erg eng uit ziet of vreemd gedrag vertoont: je zult hoe dan ook enige afstand bewaren en de situatie misschien vanaf een afstandje eens bekijken. Zo kan het voor jouw hond ook werken wanneer hij/zij iets spannend of eng vindt: zorg voor genoeg afstand (zo een grote afstand dat je hond niet hoéft te reageren omdat hij/zij zich nog veilig voelt), geef je hond de kans om samen met jou op afstand door te lopen of om te draaien en beloon daarvoor met spel of iets lekkers. Op deze manier geef je jouw een hond een positieve ervaring met hetgeen dat hij/zij spannend vindt.

Straf je uitvallende hond alsjeblieft nooit! Je hond probeert te communiceren, hij/zij toont op dat moment simpelweg emotie en ervaart spanning. Ga je dat bestraffen, dan kan het negatieve gevoel dat je hond op dat moment ervaart daardoor alleen maar sterker worden. In het ergste geval ervaart je hond dan angst voor jou en dus zeker geen steun van jou.

Reageert jouw hond gespannen op mensen (met of zonder mondkapje) en wil je je hond goed helpen? Ga hiermee aan de slag samen met een gecertificeerde instructeur of hondengedragstherapeut! Neem contact met ons op voor meer informatie!