Honden en corona, wat weten we?
honden, Corona, mondkapje, Dutch Cell Dogs

Honden en corona, wat weten we?

De laatste tijd krijgen wij veel berichten met de vraag of het corona virus ook overdraagbaar is op honden. Daarom zijn we de wetenschap ingedoken en hebben we contact opgenomen met het RIVM. Hieronder vraag & antwoord.

Kan mijn hond besmet raken met het coronavirus?
Er zijn wereldwijd maar een paar gevallen van huisdieren die besmet zijn met Covid-19. In deze gevallen hadden de eigenaren het coronavirus te pakken. De kans dat je hond besmet raakt en een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijking met besmetting van mens op mens.

Kan ik mijn hond wel uitlaten?
Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je wel een van deze klachten hebt, vraag dan iemand anders je hond uit te laten. Voor iedereen die de hond uit laat geldt de algemene preventieve maatregel om tenminste 1,5 meter afstand tot andere mensen in acht te nemen. Honden mogen tijdens het uitlaten wel in contact komen met andere honden.

Wat doe ik met mijn hond als ik corona klachten heb?
De kans is dus heel klein dat gezelschapsdieren besmet raken met het coronavirus. Toch is het wel verstandig contact met huisdieren te vermijden. Vooral niet laten likken en knuffelen, aaien mag wel. Laat iemand (zonder klachten) je dier verzorgen. Zorg er ook voor dat iedereen de algemene hygiënemaatregelen: regelmatig handen wassen en niet laten likken, in acht nemen. Honden van COVID -19-patiënten kunnen gewoon uitgelaten worden door mensen zonder klachten en mogen tijdens het uitlaten in contact komen met andere honden. De verspreiding van het coronavirus komt door verspreiding van mens-op-mens.

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans