
Een trainingsprogramma voor mens en hond
Het trainingsprogramma van Dutch Cell Dogs helpt justitiabelen om te ontwikkelen in stilstand. De deelnemers leren door ervaring. Ze werken samen met de instructeurs van Dutch Cell Dogs en de honden die uit een vergelijkbare omgeving komen. Ze geven de honden aandacht en liefde, en begeleiden hen zodat zij zich kunnen ontwikkelen in een gesloten setting.
Het is hard werken als je een hond krijgt die je misschien niet vertrouwt, of die onzeker is, of niet met jou bezig is omdat hij wordt afgeleid door andere honden. Er is begrip – begrip voor waar de hond vandaan komt, wat hij heeft meegemaakt, en dat hij een rugzak met zich meedraagt.
Dutch Cell Dogs oordeelt niet over de deelnemers. Wij zijn er om hen te begeleiden en te stimuleren. Samen met de deelnemers kunnen de honden groeien – niet door uitleg, maar door ervaring, door samen te zijn in verbinding.
Als je in verbinding komt met een ander levend wezen, kun je weer groeien in je vaardigheden.
“Ik had altijd mijn hart gesloten en mijn mond open, maar Kaleb heeft mijn hart geopend” – quote van trainer.

Bij welke instellingen trainen wij?
Momenteel werken wij binnen Penitentiaire Inrichtingen, Forensische Psychiatrische Klinieken, Jeugdinrichtingen en verslavingsklinieken. Ben jij benieuwd of we ook trainen in een instelling bij jou in de buurt? Hieronder vind je alle instellingen waar wij dit jaar trainen:
TBS kliniek De Woenselse Poort (Eindhoven), Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos (Heerhugowaard), Rijks Justitiële Jeugdinrichting Den Hey-Acker (Breda), Oostvaarderskliniek (Almere), DC Rotterdam, Pompestichting (Nijmegen en Zeeland), Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hunnerberg (Nijmegen), De Catamaran (Eindhoven), Penitentiaire Inrichting Vught, Van Mesdag TBS Kliniek (Groningen), Justitieel Complex Zaanstad (Westzaan), Penitentiaire Inrichting Haaglanden (Den Haag), Justitiële Jeugd Inrichting Lelystad, Forensische Verslavings Kliniek Basalt (Almere)

“Voor de hond willen ze weer contact aan gaan”
“Ik blijf me erover verbazen hoe mens en dier worden gematcht. De match met de hond ligt elke keer zo dichtbij de problematiek van de mensen. Een drukke hond bij een drukke jongen. Mensen zetten zich open door de training, ze moeten leren om afscheid te nemen. Ze groeien enorm als de hond is geplaatst. Cliënten leren veel van elkaar. Mensen en dieren bij elkaar die met elkaar een interactie aan gaan, of ze willen of niet. Ze willen bij de honden zijn dus moeten ze ook in de groep functioneren. Mensen groeien door de hond, het doet ook iets in sociale contacten, omdat ze hun best doen om de hond te plaatsen. Ze gaan interactie aan met familieleden om ervoor te zorgen dat de hond een goede toekomst krijgt. Sommige hebben misschien al jaren niet meer gesproken met de familie, maar voor de hond willen ze weer contact aan gaan.” Matty Timmermans, Stafmedewerker kwaliteit en informatievoorziening De Woenselse Poort – Eindhoven
Wil jij ook mensen én asielhonden helpen? Ervoor zorgen dat ze een nieuwe kans krijgen? Dit kan al vanaf 3 euro per maand.