Snuffelmat maken voor je hond
snuffelmat hond

Snuffelmat maken voor je hond

Een snuffelmat is een leuke vorm van verrijking voor je hond waarbij hij/zij wordt gemotiveerd om de neus te gebruiken en actief te zoeken naar verstopte snoepjes. Wij adviseren dagelijks gebruik van dit soort “snuffelwerk” waarbij de hond zijn neus en hersenen gebruikt. Onder andere omdat je hond zo op een natuurlijke en ontspannen manier actief bezig is. Dit geeft een hond voldoening omdat zij in een geurenwereld leven en graag hun neus gebruiken om de wereld te verkennen.

Honden zijn sociale, intelligente en actieve dieren. Daarom is het belangrijk ze dagelijks een passende en veilige hoeveelheid activiteiten krijgen aangeboden waarmee zowel lijf als hersenen worden uitgedaagd. Hersenwerk, puzzels en snuffelspellen zoals een snuffelmat zijn een prachtige manier om dit aan te bieden aan je hond. Het mooiste is: het kan makkelijk, snel, zelfstandig en gewoon bij jou thuis in de woonkamer! Een zelfgemaakte snuffelmat is makkelijk op te bergen en kan ook nog in de wasmachine. Een snuffelmat is makkelijk en goedkoop zelf te maken. Hieronder vertellen we hoe!

Wat heb je nodig:

– Een fleece deken in een leuke kleur naar keuze
– Een scherpe schaar
– Een rubber deurmat of gootsteenmatje (ligt aan de grote van jouw hond) met gaten

Stap 1

Knip de fleece stof in stroken van 25-30 cm lang en 5 cm breed

Stap 2

Knoop de stroken om iedere maas van mat. Voor de wat sterkere hond maak je een dubbele knoop. Bij een grote rubber mat kun je wel 4 stroken per gat gebruiken. Bij een gootsteenmatje 2 stroken fleece per gat. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk strookjes fleece gebruikt. Hierdoor wordt je mat mooi dicht en vol.

snuffelmat maken

Stap 3

Knoop op deze manier de gehele mat vol tot er geen enkel plekje meer over is. Is de mat helemaal vol geknoopt en vind je de stroken nog ietwat lang? Dan kun je dit nog bijknippen.

snuffelmat hond

Stap 4

De mat is klaar! Strooi de meest favoriete beloningskoekjes van je hond boven de snuffelmat en laat het snuffelfeestje maar beginnen!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans