Help! Ik heb een asielhond geadopteerd…
asielhond adopteren, herplaatshond Dutch Cell Dogs

Help! Ik heb een asielhond geadopteerd…

Een hond die pech heeft gehad in het leven, mishandeld is, een mismatch was met zijn vorige gezin of zijn eigenaar is verloren. Juist zij hebben recht op een fijne plek en een veilige relatie. De adoptie van alle soorten honden gaat ons aan het hart.

We weten hoe leuk en tegelijk spannend (en moeilijk) die eerste weken met een nieuwe hond kunnen zijn. Het in huis nemen van een jonge pup kan een compleet andere beleving zijn, dan een volwassen adoptiehond met een rugzakje. Waar sommige honden het grootste deel van hun eerste periode ingetogen en stil zijn, kunnen anderen een reeks (onverwachte) uitdagende gedragingen vertonen.

Stress speelt ongetwijfeld een grote rol en die eerste weken zijn nog geen echte indicatoren voor het normale gedrag en de persoonlijkheid van je hond. Dit noemen we ook wel ‘logeergedrag’. Pas wanneer je hond zich veilig en vertrouwd voelt, zal je steeds meer van zijn “echte ik” leren kennen. Om deze overgang gemakkelijker te maken en iedereen klaar te stomen voor maximaal succes, volgen hier vijf onderwerpen waar je jezelf op kunt concentreren wanneer je jouw nieuwe adoptiehond mee naar huis neemt.

Zorg voor een gevoel van veiligheid & ontspanning

Simpel gezegd; houd het de eerste weken voorspelbaar en rustig. Dit is waarom dit een van de belangrijkste factoren is voor succes in een nieuw huis:

  • Je hond ondergaat een ingrijpende levensverandering wanneer je hem thuisbrengt. Voor veel honden betekent dit dat ze, vaak meer dan eens, opnieuw ergens zijn ondergebracht en tijd hebben doorgebracht in een pleeggezin of een asiel. Dit soort tijdelijke omgevingen kunnen bijzonder stressvol zijn en een zware tol eisen van honden.

  • Hoewel je dolblij bent met de komst van je nieuwe gezinslid, heeft je hond absoluut geen idee wie je bent of waar hij/zij terecht is gekomen. Neem even de tijd om te bedenken hoe stressvol dit moet zijn.

Ontspanning in vorm van rusten, slapen, kauwen en prikkelarme wandelingen in de natuur met veel snuffelmogelijkheden, zorgt voor stressvermindering en acclimatisering. Door het de eerste weken na de aankomst van je hond rustig te houden, help je stress te verminderen en zogenaamde “trigger-stacking” (té veel prikkels om te verwerken waardoor eerder explosief gedrag ontstaat) te voorkomen.

Geef de hond de tijd om zich te oriënteren en te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dit betekent dat je wilt voorkomen dat de hond meteen mee moet naar drukke plaatsen, zoals hondenparken, terrasjes, restaurants, op visite bij vrienden of naar sociale bijeenkomsten. Weersta de neiging om met je hond te pronken bij alle vrienden en familie. Probeer dit soort interacties met je hond de eerste weken te beperken tot alleen de directe familie.

Zorg ervoor dat de kinderen uit het gezin nooit alleen zijn met de hond. Zorg voor actief toezicht en moedig interacties met de hond aan, waarbij niet veel aanraking of aaien nodig is. Kinderen kunnen helpen om voor de hond te zorgen door mee te gaan met wandelen, de hond te voorzien van maaltijden of puzzelspeelgoed en door ballen of snoepjes te gooien voor snuffelspelletjes.

adoptie hond

Zorg er zeker ook voor dat de hond een veilige plek heeft om te rusten waar niemand hem/haar kan storen. Dit kan een bench, een puppyren, een mand of een comfortabel kussen in een rustige omgeving zijn. Of zelfs een andere kamer met een hekje ervoor. Sommige honden slapen duidelijk meer na aankomst in een nieuw thuis, terwijl andere het moeilijk vinden om hun rust te pakken. Je kunt jouw hond aanmoedigen om te slapen door een rustige rustruimte te creëren, een bench te bedekken met een kleedje of zachte muziek te spelen. Tot rust komen is in deze periode juist heel belangrijk, vaste leefroutines kunnen hier positief in bijdragen:

Creëer een routine

Frequente en onvoorspelbare veranderingen in de omgeving verhogen stress. Voorspelbaarheid en controle daarentegen helpen om stress te verminderen en veerkracht te vergroten. Pas geadopteerde honden hebben al behoorlijke veranderingen in hun leven ondergaan. Hoe eerder je een voorspelbare dagelijkse routine kunt vaststellen, hoe beter.

Dit kan betekenen dat maaltijden, wandelingen, speeltijd en rust allemaal op vaste tijden van de dag plaatsvinden. Als je door de buurt gaat wandelen, probeer dan in het begin dezelfde route te volgen. Dit is vooral handig voor honden die onzeker zijn of overweldigd worden door hun omgeving.

Geef je hond de tijd om zich aan te passen door zijn/haar activiteiten en sociale interacties voorspelbaar te houden.

Zorg voor verrijking

Wat is dat dan? Verrijking is elke activiteit die geschikt is voor de soort en die het dier in staat stelt natuurlijke gedragingen te vertonen. Het is een mooie manier om te zeggen: laat je hond zoveel mogelijk hond zijn!

Begin eens met ‘het verstoppen van voeding’ om je hond de gelegenheid te geven om te snuffelen, te kauwen en te likken. Puzzelspeelgoed kan worden gebruikt voor droge traktaties of brokjes. Doe het ontbijt en diner van je hond in een puzzelspeelgoed of in een kong in plaats van in een voerbak. Geef regelmatig botten of gedroogd vlees waar je hond goed op kan kauwen. Onderzoek wat deze hond het leukst vindt om mee bezig te zijn.

Kongs, Licki matten en Toppl-speelgoed kunnen worden gevuld en ingevroren met een verscheidenheid aan ingrediënten om lik- en kauwmogelijkheden te bieden. Likken en kauwen kunnen ook geweldige ontspanningsactiviteiten zijn en zijn uitstekend geschikt voor het maken van positieve associaties met de bench/slaapplek en andere veilige rustplekken. Je kunt de hele dag door kauwbotten, lickimats, doe-het-zelf-puzzels en snuffelspelletjes gebruiken voor extra mentale stimulatie.

Laat je hond snuffelen. Snuffelen heeft enorme voordelen voor honden. Het is verrijkend en mentaal stimulerend en het verlaagt hun hartslag. Geef je hond de tijd om te snuffelen en informatie te verzamelen over zijn nieuwe omgeving en buurt tijdens het wandelen.

Als het veilig is, overweeg dan om een lange lijn te gebruiken (verbonden met een niet-beperkend y-tuig) en je hond mee te nemen op een relaxte wandeling in de natuur waar hij/zij vrij kan bewegen, ruiken en ontdekken.

Het bieden van voldoende verrijking en het voorzien in de behoeften van onze honden, is de eerste stap naar gezond gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag.

asielhond adopteren

Veilig, rustig en stap voor stap gewenst gedrag aanleren

Zoals ik al eerder beschreef; het is nu eerst belangrijk dat je hond zich fijn en veilig gaat voelen in deze nieuwe omgeving. Overweeg om zoveel mogelijk gedragingen vast te leggen die de hond van nature, uit zichzelf, doet en die jou goed bevallen! Als je dat soort gedragingen regelmatig gaat belonen, zal de hond die gedragingen vaker gaan inzetten.
Voorbeelden van fijne gedragingen zijn: oogcontact, vier poten op de vloer (ipv opspringen), kont op de vloer, buik op de vloer, buik op de mat, bed of in de bench, reactie op de (nieuwe) naam, komen wanneer je hem/haar roept etc. Zorg er dus voor dat je overal en altijd iets lekkers voor je hond bij de hand hebt. Zet door het huis kleine gesloten bakjes voer neer op kasten en/of heb altijd wat droge voertjes op zak.

Gewenste gedragingen gaan belonen is een geweldige manier om te starten met leren zonder extra druk van formele training. Dit kan vooral gunstig en krachtig zijn voor verlegen of angstige honden, honden die nieuw zijn in training of honden die in het verleden bestraffend ‘getraind’ zijn.

Gedragingen die worden beloond, worden sterker. Door simpelweg je hond te observeren en het gedrag dat je fijn vindt (in verschillende situaties) te belonen, geef je de hond krachtige en duidelijke informatie over wat je wil en wat bij jullie thuis werkt. Je hond zal ervoor kiezen om meer van dit soort gedragingen uit te voeren.

Geef het tijd

We hebben vaak onrealistische verwachtingen van honden en hun gedrag. Hoge verwachtingen, zelfs wanneer we een nieuwe hond in ons huis halen. We willen onmiddellijk dat ze vriendelijk en knuffelig, speels en braaf zijn. Maar honden zijn individuen en het kost tijd om ze te leren kennen. Het kost tijd voordat ze aan ons en onze huizen wennen en zich op hun gemak voelen. Het kost tijd om een relatie op te bouwen.

Het kan niet van de ene op de andere dag gebeuren, dus heb vooral geen haast. Gun jezelf ook wat tijd en ruimte om je aan te passen aan je nieuwe gezinslid. Wanhoop niet als dingen anders gaan dan verwacht. We hebben niet altijd controle over het gedrag van anderen en we kunnen het tempo van  voortgang niet afdwingen.

Auteur: Tessa van Heumen, KPA gecertificeerd Hondentrainster

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans