Hoe maak ik mijn puppy zindelijk ?

Hoe maak ik mijn puppy zindelijk ?

Ik hou van pups. Ze ruiken nog zo lekker, ze zijn nog zo lekker knuffelig en zacht én ze zijn gewoon ontzettend schattig. Ik heb regelmatig pleegpups in huis. Heerlijk dankbaar om te doen. Maar wat minder fijn is (vooral voor mijn vloer), is dat ze nog binnen plassen en poepen. De hele dag (en nacht) door. Dus een van de eerste dingen die ik met een nieuwe pup voor elkaar wil hebben is de zindelijkheid.

Ik hoor vaak mensen zeggen: Zijn we net buiten geweest, plast hij gewoon expres voor mijn neus binnen….

Nou, nee dus. Want bedenk altijd dat je pup niets doet om jou te plagen. Hij kan nog niet snappen dat jij het liever buiten hebt. En misschien was het buiten zo spannend dat hij het daar even niet durfde. Of was hij zo druk dat hij gewoon even vergeten was om ook nog te plassen. En nee, hij begrijpt helemaal nog niet dat hij niet gewoon mag plassen of poepen waar hij staat. En hij snapt ook niet dat jij het misschien wel heel vies vindt als hij het weer opeet. En hij snapt zeker niet waarom hij daarvoor gestraft wordt.

Blaascontrole

Hele jonge pups hebben helemaal nog geen blaascontrole. Die plassen zelfs bijna terwijl ze lopen. Ze lopen, plassen en lopen weer door. Het is soms zo snel gebeurd, dat zelfs ik ze af en toe gewoon mis. Maar feit is wel, dat hoe meer je er zelf bovenop zit, hoe sneller je de signalen gaat herkennen.

Sommige pups snuffelen een beetje, of gaan opeens een beetje gek lopen. Sommige pups gaan rondjes draaien of kunnen zelfs gaan piepen als ze moeten poepen. Dat zijn allemaal tekenen die jij als eigenaar kunt gaan leren herkennen. En als je het ziet aankomen, til hem dan op en breng hem naar buiten. Door het optillen krijgt de pup een plasrem. Heeft hij vervolgens buiten geplast? Beloon hem dan uitbundig.

Een pup hebben is hard werken. Eigenlijk hebben ze 24-7 toezicht nodig. Je moet er bovenop zitten.  Want hoe meer je kunt managen, hoe sneller je dit onder controle hebt. Jonge pups moeten echt wel elk uur of om het uur naar buiten. Misschien zelfs wel vaker als ze heel druk zijn geweest. En hoe ouder ze worden, hoe langer ze het kunnen ophouden. Tegen de tijd dat een pup zo’n beetje 20 weken is, zou om de paar uur wel moeten kunnen en zou je de meeste plasjes echt wel buiten moeten hebben.

Structuur

Het leven van een pup is niet zo heel ingewikkeld. En binnen een paar dagen dat hij bij je thuis is, ga je als het goed is al een beetje structuur zien.

Eten, spelen, slapen. Een, spelen, slapen. Eten, spelen, slapen. Af en toe een rondje wandelen en, oh ja, tussendoor dus heel veel plassen. Want, na elke activiteit moet je pup plassen of poepen. En slapen is een activiteit, eten is een activiteit, rondje wandelen is een activiteit én spelen is een activiteit. Elke keer als je pup klaar is met de ene activiteit, zal hij eerst moeten plassen voordat hij door kan met de volgende activiteit. Laat ‘m dus plassen vóórdat je gaan wandelen en nadat je gewandeld hebt. Ook snachts moet je pup naar buiten. Sommige mensen maken hun pup wakker om te plassen snachts. Ik doe dat eigenlijk nooit. Slaapt hij, dan slaapt hij. Tenzij hij natuurlijk dan de bench vervuilt. Want dan is de wekker zetten wel een goed idee. Hoe eerder ze gaan doorslapen snachts, hoe beter.

De bench als hulpmiddel

Ik noemde ‘m net al. Ik heb pups veelal in de bench als ze slapen. Vaak overdag – omdat ze daar vaak gewoon dieper slapen, maar altijd snachts. Bij jonge pups maak ik de bench kleiner, zodat het echt een knus holletje is. Want over het algemeen vervuilt een pup zijn slaapplaats niet. Maar heeft hij ruimte om bijvoorbeeld voorin te plassen en achterin te slapen, dan heb je kans dat hij dus snachts stilletjes in de bench plast en weer doorslaapt. De bench staat bij mijn slaapplaats. Dus of boven naast mijn bed of ik ga ernaast liggen in de woonkamer de eerste weken.

Ik heb het liefst dat ze gaan piepen als ze wakker worden, want daar wordt ik ook wakker van en dan kan ik eruit om ze te laten plassen. En indien nodig, zet ik de wekker om de paar uur. Maak er geen feestje van snachts. Geen lichten aan, niet teveel activeren. Gewoon naar buiten, plassen, en terug in de bench en verder slapen. Blijf er – indien nodig – heel even bij tot de pup weer verder slaapt.

Na een paar weken zou je pup snachts wel moeten kunnen doorslapen, van bijvoorbeeld 23 – 5 uur. Verwacht dus ook niet dat je pup meteen van 22 tot 8 kan slapen – want dat lukt gewoon nog niet. Degenen die dat doen zijn de uitzondering en niet de regel. Zodra je pup een goede strek maakt door de nacht, hoef jij er natuurlijk ook tussendoor niet meer uit. En kun je dus ook langzaam je eigen afstand tot de bench gaan verkleinen.

Ongelukjes in huis

Houd er rekening mee dat je in het begin ongelukjes in huis gaat hebben. Maak dan, net als de moederhond in de nest, de plek goed schoon. Dit kan je doen met heet water en neutraliseer de geur door middel van een neutraliserende spray of azijn. Dit voorkomt dat je pup die plek steeds weer opnieuw gaat opzoeken om zijn behoefte te doen. Straf je pup nooit voor een ongelukje. Straffen voor onzindelijkheid kan er voor zorgen dat de pup bang wordt om in jouw nabijheid te plassen en het voortaan ergens doet waar je het niet kan zien, zoals bijvoorbeeld achter de bank.

Op commando plassen

Ik leer mijn honden graag om op commando te plassen. Super handig, omdat ze dan tijdens een stop onderweg ook daadwerkelijk plassen. Leer het commando ‘plassen’ aan, door het vrolijk te zeggen als je pup begint met plassen. En na vele keren herhalen, kun je dus je pup vragen om te plassen.

Niet opgeven

Sommige puppy’s zijn heel snel zindelijk, terwijl anderen er langer over doen. Een pup zindelijk maken kost dus tijd, energie en vooral geduld. En soms begrijp je echt niet waarom hij toch ineens weer binnen plast. En soms is er ook echt geen aanleiding voor, behalve dat hij het gewoon even vergeten was. Zorg dat je pup genoeg naar buiten gaat en beloon hem uitbundig als hij netjes buiten plast en poept!

Houd er rekening mee dat je jonge hond pas helemaal zindelijk is vanaf ongeveer 6 maanden!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans