Waarom eten honden gras?

Waarom eten honden gras?

Veel honden stoppen tijdens een wandeling om een aantal grassprieten op te eten. Vroeger werd dit gezien als een teken van misselijkheid of buikpijn van de hond. Naar aanleiding van het eten van gras, zou de hond namelijk gaan braken, wat de buikpijn zou verhelpen. Tegenwoordig is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het eten van gras normaal hondengedrag is en niet direct iets te maken heeft met buikpijn of misselijkheid.

Geen duidelijk bewijs dat gras eten ongezond is voor honden

Benjamin L. Hart, wetenschapper en veterinair gedragsdeskundige, onderzocht of honden die gras eten zich ziek voelden of dat ze een te kort aan voedingsstoffen hadden. Uit het onderzoek kwamen verrassende resultaten:

De meerderheid van de onderzochte hondenpopulatie blijkt dagelijks of wekelijks gras te eten. Slechts 8% van deze honden vertoonde vooraf tekenen van misselijkheid of buikpijn. Ook het fabeltje dat honden gras eten om te kunnen overgeven werd ontkracht want in het onderzoek braakte maar 22% van de honden na het eten van gras.

In het onderzoek van Hart werd ook onderzocht of het eten van gras wellicht zou kunnen komen door een te kort aan voedingsstoffen. Uit de resultaten blijkt dat honden die thuis met regelmaat plantaardig voedsel aangeboden kregen net zo vaak gras aten als honden die dit niet aangeboden kregen. Ook maakte het geen verschil wat betreft het eten van gras of honden thuis brokken of rauw vlees aten.

Kortom, er is geen bewijs dat honden gras eten vanwege misselijkheid of buikpijn, of omdat ze een voedingsgebrek zouden hebben.

Waarom eten honden dan wel gras?

Uit het onderzoek van Hart, maar ook uit eerdere onderzoeken van het onderzoeksteam aan de University of New England, lijken we te kunnen concluderen dat gras eten voor honden normaal hondengedrag is. Oftewel, gras is wellicht gewoon een voedselbron voor honden.

We weten dat de voorouders van de hond, en ook verwante familieleden zoals de wolf, gras eten omdat dit helpt tegen parasieten in de darmen. Honden hebben geen last van deze parasieten, maar toch zou het kunnen zijn dat dit de oorsprong is van het eten van gras door honden.

Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat jouw hond het eten van gras gewoon erg lekker vindt. Sommige honden eten dan ook alleen specifieke grassoorten. Ook maïs gras is vaak in trek.

Het belangrijkste is dat het eten van gras geen kwaad kan voor je hond. Je kan jouw hond in principe dus gewoon zijn gang laten gaan als hij gras eet. Let wel op dat jouw hond geen bespoten gras eet want bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen kunnen jouw hond erg ziek maken. En ook van dat “hoge, dikke gras” kan de maag wel eens beschadigen omdat dit zo scherp kan zijn!

Bronnen:

Hart, B.L. – Why do dogs and cats eat grass?
Sueda, K.L.C., Hart, B.L. & Cliff, K.D. (2008). Characterization of plant eating in dogs. Applied Animal Behavior Science, 111, 120-132.
J. Bjone, W.Y. Brown, I.R. Price. (2007) Grass eating patterns in the domestic dog, Canis familiaris. Recent Advances in Animal Nutrition in Australia 16

Meer weten over het gedrag van honden? Klik hier!

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans