Waarom gaat mijn hond liggen als er een andere hond aankomt?
Gedrag - waarom gaat hond liggen

Waarom gaat mijn hond liggen als er een andere hond aankomt?

Je komt aanlopen en jouw hond, of de hond die je tegemoet komt, gaat liggen. Heel onhandig, vooral als het midden op straat is. En nog onhandiger is het, dat je niet weet wat daarna gaat gebeuren? Want springt die hond ineens op? Of rent hij heel hard weg als je er net voorbij bent? Is de hond vriendelijk? Of gaat hij juist ineens hard blaffen of uitvallen naar de passerende of liggende hond? Waarom gebeurt dit? Dit is een veel voorkomende vraag van veel hondeneigenaren.

Door helemaal plat te gaan liggen, maakt een hond zich minder zichtbaar voor honden die eraan komen, terwijl hij zelf wel heel goed kan zien wat er om hem heen gebeurt. En dat geeft mogelijk strategisch voordeel. De tegemoetkomende hond weet niet wat hem te wachten staat, en zo ontstaat er een soort hinderlaag. Sommige honden ervaren dit verrassingseffect als een vorm van ‘succes’ in hun ontmoeting met andere honden en zullen het dus vaker gaan inzetten.

Waarom gaat mijn hond liggen?

Waarom je hond gaat liggen kan vele oorzaken hebben. De ene is afwachtend of juist angstig naar andere honden, de ander gebruikt juist de tactiek om een explosief spel in te leiden of een (over)enthousiaste begroeting te doen. Er zijn dus allerlei verschillende redenen om dit in te zetten. Wat er daarna gebeurt, hangt natuurlijk helemaal af van de andere hond. Want hoe leuk vond hij deze hinderlaag?

Is de tegemoetkomende hond heel zelfverzekerd in de benadering en maakt hij zich groot? Dan is de kans groot dat de ander zal blijven liggen omdat deze geïmponeerd is. Een goed gesocialiseerde en communicatief vaardige hond zal gepast reageren en rustig en beheerst de andere hond benaderen. Wanneer echter de tegemoetkomende hond juist onzeker reageert, door weg te kijken of af te wenden of zelf te gaan sluipen of liggen, dan kan het er juist in resulteren dat de liggende hond opspringt en op de tegemoetkomende hond afstormt.

En dan kunnen er en opeenstapeling van acties en reacties ontstaan. Soms volgen er spelbogen en gaan de honden druk spelen om stress af te laten vloeien (dit wil overigens niet zeggen dat het ‘leuk’ spelen is), en soms zullen de honden wat stijfjes aan elkaar snuffelen om dan weer hun eigen weg te vervolgen. Als je pech hebt, leidt een ongecontroleerde bestorming tot nare confrontaties.

Al met al kan het dus allerlei oorzaken hebben en nog veel meer gevolgen. Iedere situatie is anders, maar wat vooral belangrijk is, is om je te realiseren dat er bij dit soort ontmoetingen veel ‘spanning’ is. Gaan liggen is dus vaak een teken van spanning bij de hond die gaat liggen, maar het ook zeker spanning opbouwen bij de tegemoetkomende hond.

5 tips om om te gaan met ‘liggende hond’

Mijn advies is om spanning bij honden zo veel mogelijk te vermijden. Hieronder een paar tips om om te gaan met je ‘liggende’ hond:

  • Probeer de situaties te vermijden waarbij jouw hond gaat liggen. Zie je je hond al kijken, of aanstalten maken, haal je hond rustig uit de situatie weg.
  • Leid je hond op tijd af, met lekkers, spel of een aandacht oefening om te voorkomen dat hij gaat liggen. Zo kun je de focus van je hond verplaatsen.
  • Ook snuffelen kan de hond z’n aandacht afleiden. Gooi dus wat voertjes in het gras weg, zodat de hond daar lekker mee bezig kan gaan. Pas wel altijd op dat de afstand naar de andere hond hier groot genoeg voor is. Want je wilt vooral geen confrontatie met een andere hond over voertjes op de grond.
  • Als je hond al is gaan liggen, dan kun je er tussen gaan staan om het staren te doorbreken. Ook dan kun je met voer of spel proberen de aandacht te verleggen.
  • Als het moeilijk blijft, overweeg dan om hulp in te schakelen van een goed opgeleide professional.

Lees meer blogs over Hondengedrag

Auteur: Hanneke Brandt, gecertificeerd hondengedragsdeskundige

Geef asielhonden een tweede kans.

Geef asielhonden een tweede kans