Onze Dutch Cell Dogs-instructeurs: Hanneke, Minna, Tessa, Alexandra en Ragna zijn momenteel superhard aan het leren op de Karen Pryor Clicker Academy, de enige gespecialiseerde opleiding ter wereld op het gebied van clickertraining. Daar krijgen ze les van de enige echte Terry Ryan!

Om onze instructeurs nog beter te maken en nog meer honden te kunnen helpen, hebben we ervoor gekozen om hen aan deze opleiding deel te laten nemen. De dames houden een blog bij zodat iedereen kan zien wat ze allemaal leren. Lees hier de verhalen van onze instructeurs in Amerika.

21 JUNI 2018 – USA, HERE WE COME!

Twintig trainingsvideo’s, achttien assignments en honderden toetsvragen verder is het vandaag dan echt zover: Wij (DCD instructeurs Minna, Hanneke, Alexandra, Ragna en Tessa) zijn op weg naar Amerika! In Sequim (Washington) krijgen wij les van dé Terry Ryan van de Karen Pryor Clicker Academy.

Afgelopen winter kregen we allemaal een verheugd telefoontje van Betty en Marlies. Wij konden onze oren niet geloven; of we de opleiding tot “professioneel (en internationaal) clicker instructeur” aan de Karen Pryor Academy wilden volgen?! Zo een ongelofelijk gave kans lieten we natuurlijk niet lopen, dus na een volmondig JA startte de online course. Het afgelopen half jaar hebben we vol enthousiasme gewerkt aan 21 modules theorie, training met de clicker, met je eigen hond en zelfs met een andere diersoort. Dat was nog eens iets anders dan basis clickertraining in Nederland, wauw wat is dit gaaf! Van een twistende loopeend tot een treibbal konijn en een high five met je paard! Onze honden zijn ondertussen een stelletje zelfstandig nadenkende einsteins, jammer dat ze niet in onze binnenzak passen mee naar Amerika.

Deze course wordt afgerond met een tien daagse workshop waarin we nóg meer mogen leren en de laatste training- en teaching exams afleggen. We zullen de magie van het “clickeren” daar gaan toepassen met volwassen honden, pups en zelfs kippen. ‘Heel vervelend dus’, in Amerika aan de prachtige westkust in een klein dorpje vlakbij Canada en omringd door één van de mooiste nationale parken van de USA.

De reis van Brussel naar Seattle verloopt soepel, we raken niet uitgepraat over al onze dieren en clicker-ervaringen. Dat laatste wordt, hoewel fluisterend, niet helemaal gewaardeerd door onze buurman in het vliegtuig, waardoor we ook nog eens melig worden. Afijn, we hebben er ontzettend veel zin in en kunnen niet wachten!

22 JUNI 2018 – PUPPY HEAVEN

Niks gedronken en toch een kater. Zou dat de jetlag zijn? Geen probleem, want we hebben heerlijk geslapen in ons prachtige huis en na een koffie of drie zijn we klaar voor de start. Terry en Bill wonen in een te leuk lila houten huis. Na een zeer warm welkom hebben we uitleg over de komende dagen en examens gehad en de bekende basis clickerspelletjes met elkaar gespeeld. Even opwarmen natuurlijk. En hoe doe je dat beter dan met vijftien Lagotto puppies?! Na de lunch gingen we op weg naar Pattie Fischer. Een geweldige hondenvrouw, ze fokt Lagotto’s en aan ons de taak om de pups vijf foundation behaviors aan te leren en hier ook nog een vijf part chain van te maken. Voor we het wisten koos iedere pup éénn van ons uit (ja dat lees je goed) en mochten we even kennis maken met onze eigen pup van tien weken oud, die we vanaf nu iedere dag gaan trainen. En knuffelen. Het is officieel… “We’re in heaven!”

23 JUNI 2018 – HOBBY’S EN PUPPY’S

Hobbyles. Daar stel je jezelf waarschijnlijk iets anders bij voor dan wat wij hebben ervaren vandaag. Bij deze eerste opdracht leren wij elkaar een handeling vanuit onze hobby (excl. honden gerelateerde hobby’s). Dit alles middels een zeer specifieke methode van training. Via het zogenaamde TAG teaching leren wij op de meest duidelijke manier van coaching die er bestaat om een ander een vaardigheid aan te leren. Er gaat een wereld voor je open, Terry geeft zo’n geweldige lessen. Als je het goed bekijkt doen we dit in onze clickertraining ook. Door je einddoel op te delen in zeer duidelijke, kleine en daardoor succesvolle stapjes leert je dier/mens zoveel fijner! De pups die we nu trainen voor ons examen zijn het daar mee eens. Allemachtig, wat leren deze boefjes snel. We hebben vandaag echt heerlijk met ze gewerkt. Kleine stappen, een berg enthousiasme en veel pauzes. Ontzettend verleidelijk om toch nog nét even wat langer door te gaan met trainen, maar dan vertelt je pup al snel zelf dat het genoeg is. Gelukkig hadden we einde van de dag ook nog even tijd om een functioneel kralensysteem aan onze clickers te rijgen. Vanavond hebben we genoten van de natuur in Dungeness County park. Een zonovergoten strand en een hoop gelachen met z’n allen. Thuis hebben we overheerlijke Mexicaanse wraps van Minna gegeten. Wat hebben we het slecht 😉

24 JUNI 2018 – VAN ELKAAR LEREN & DE BESTE BBQ EVER

Wat een ervaring; we hebben elkaar vandaag zo ontzettend veel geleerd! Door middel van het mega effectieve “Tag teachen” hebben we in sessies van slechts tien minuten geleerd om te vlechten, teugels te handelen, muziek met je lijf te maken, de rumba dansen en zelfs dire zinnen gebarentaal! Terry zit dan in een hoekje te rapporteren en stiekem ook mee te doen met de handelingen, omdat dit gewoon té leuk is. Met heel veel plezier leren we elkaar op deze manier zo veel en geven we open en eerlijk feedback aan elkaar waar je persoonlijk echt goede inzichten krijgt in je kunnen.
Uiteraard hebben we ook weer getraind met onze snoeperige pups. Ze beginnen ons te herkennen en er breekt dus een tornado los wanneer ze weten dat ze aan het werk mogen met ons. Van kusjes tot twisten, naar je plaats gaan en op cue een bel touchen, we leren het ze allemaal en ze gaan als een speer. We zijn nu al verliefd.
Klinkt alsof we heel hard werken, dat is natuurlijk ook zo, maar we worden hier ook tot op het bot verwend. Vandaag werden we door Bill en Terry getrakteerd op een ‘over de top – BBQ’ samen met de eigenaren van de pups en hun vriendin Jenny. Op z’n Amerikaans, met de beste steaks die we ooit hebben geproefd en heerlijke zalm die Bill vers heeft gevangen met zijn zoon in Alaska. Wat een eer om deze lieve mensen te mogen leren kennen. Alsof het nog niet genoeg was kregen we ook nog een enorme ‘doggybag’ mee naar huis waarbij Terry ook nog even mee gaf dat we ons geen zorgen hoeven te maken over onze voortgang en ons trainingsplan met de pups: “Don’t you guys worry, you’re way ahead with everything”

25 JUNI 2018 – TEACH AND PLAY

Volop in de voorbereidingen voor onze lessen. Met ons teaching assessment gaan we ieder een hondentrainingsles verzorgen waarbij we allemaal een andere oefening behandelen en elkaar les geven. Terry heeft een prachtige trainingshal en alle mogelijke spullen die je je maar kunt bedenken. Met elkaars hulp komen we er wel. Daarna was het tijd voor wat ontspanning en gingen we samen met Terry op safari bij “The Olympic game farm”. Elanden, bizons, herten en beren.. We hebben ze allemaal gezien, met de clicker getraind en hun halve lijf (en kwijl) in en aan de auto gehad. Buikpijn van het lachen dus we zijn nog even aan het bij komen, foto’s volgen… Vanavond weer aan de slag met “onze” pups.

26 JUNI 2018 – “GAMIFY” JE OEFENINGEN

Vandaag zijn we alweer bijna op de helft van ons bezoek. En dat betekent dat we er langzaam maar zeker naartoe moeten werken dat we onze examens gaan doen. Omdat we maar met een groepje van vijf personen zijn, hebben we bijna privéles van Terry. Daardoor is er tijd over en hebben we vandaag de ‘generale repetities’ gehouden van ons praktijkexamen lesgeven. Terry was daar niet bij, dus we hadden alle tijd en ruimte om met elkaar ervaringen uit te wisselen, feedback te delen en een nog beter plan te maken voor het échte examen donderdag.

Natuurlijk hebben we ook weer met onze heerlijke pups geoefend. Ook de pups zijn bijna klaar voor de praktijkexamens. Wat een geweldige hondjes om mee te werken! We willen ze allemaal wel mee naar huis nemen. Wat een mazzel hebben de nieuwe baasjes van deze pups dat ze al helemaal getraind mee naar huis gaan.

We hadden nog wat tijd over in de middag, dus hebben we met Terry een aantal van de oefeningen die we gebruiken tijdens de lessen onder de ‘gamification’ loep genomen. Hoe kunnen we onze oefeningen leuker maken. Welke variaties kunnen we bedenken op onze bestaande oefeningen om te werken aan teambuilding, vloeiende uitvoering en concentratie van de honden en trainers als er afleidingen zijn. Heel leuk en leerzaam!

Woensdag hebben we een vrije dag. Dus we hebben het er even van genomen en het eind van de middag heerlijk in de jacuzzi gezeten met de nodige wijntjes.

27 JUNI 2018 – HURRICANE RIDGE 

Na ’s ochtends nog een klein rondje te hebben geoefend met onze pupjes hadden we de rest van de dag vrij. Dus zijn we op pad gegaan om het Olympic National Park onveilig te maken.

We zijn naar Hurricane Ridge gereden om daar de laatste vier km omhoog te hiken naar de top. Wat een prachtige uitzichten hadden we over de ruige bergen met eeuwige sneeuw. Onderweg zijn we wilde marmotten, herten, raven en vele kleurige vlinders tegen gekomen. De wilde puma’s in dit gebied hielden zich helaas verscholen.

Vanavond lekker op tijd slapen, om morgen fit de examens in te gaan! Maar nu eerst even de spieren laten ontspannen in de jacuzzi.

28 JUNI 2018 – EYE OF THE TIGER

Examendag! Voor onze teaching assessments hebben we elkaar les gegeven in shapen, boundary exercises, name games, de high five en je hond vooruit sturen. Dit alles volgens de KPA standaard natuurlijk. In Terry’s mooie leshal en met behulp van de geweldige honden Bodhi en Romeo hebben we allemaal met 100% inzet geknald. Terry hielp ons zo nu en dan met een motiverend liedje op haar iPad, een knuffel en een heel tevreden gezicht.

Tussendoor zijn we naar onze pups gegaan. Terry gaat altijd met ons mee, maar vandaag hebben we ook echt onze “5 part chain” gepresenteerd. Terry filmde het assessment om eventueel te kunnen verantwoorden aan KPA. Ze was gelukkig onder de indruk van ons allemaal. De pups hebben zo ontzettend veel geleerd in korte tijd. Ze kunnen op cue onder andere de plaats oefening, zit, af, twist, hier komen, achteruit lopen, pion/bel met de neus aanraken en nog veel meer. Bij een ‘chain’ is het de bedoeling dat je meerdere cue’s achter elkaar kunt vragen en pas na de laatste oefening clickt en beloont. Dat vergt aardig wat training die je zeer nauwkeurig en stapsgewijs moet opbouwen. Te schattig om te zien hoe graag deze pups willen leren en dat alles met zoveel blijdschap en ontspanning.

Terry vertelde dat we kwalitatief allemaal aan de top van de studenten zitten en dat we voorlopen op het schema. Maar we willen niet opscheppen hoor…

Om dit te vieren zijn we thuis meteen met een wijntje de jacuzzi ingesprongen en hebben we daarna de pizza aan laten branden.

29 JUNI 2018 – BYE BYE PUPPY’S

Onze trainers in de instellingen moeten na veertien – zestien trainingen met “hun hond” afscheid nemen. Vaak gaan asielhonden daarna door naar hun nieuwe gouden mandje met een hoop meer skills en positieve ervaringen die ze in de trainingen hebben geleerd. Hier in de USA hebben we voor ons trainingsassessment vijftien keer met onze pups getraind. Ieder had dus ook een “eigen pup” die ze intensief heeft getraind en waarvan we de vooruitgang zeer nauwkeurig hebben bijgehouden. Net als met de groepen asielhonden bouw je, vooral door de positieve samenwerking, al snel een band op en weet je dat je ook weer afscheid moet nemen.

Deze schattige Lagotto pups gaan allemaal naar een, met zorg uitgekozen, warm gezin. Pattie en Lennard hebben vandaag gezien wat we de pups hebben geleerd en waren heel blij. Pattie heeft ook van iedere combinatie een video gemaakt waarin we de cue’s en gedragingen mochten showen. We hopen dat de pups een fijne en liefdevolle toekomst tegemoet gaan en dat we iets moois hebben bij kunnen dragen aan hun eerste leerervaringen.

Van Terry hebben we vandaag alles geleerd over lateraal denken, oftewel probleemoplossend en creatief denken. Hoe je alles kan bekijken vanuit een ander perspectief en alternatieve oplossingen bedenken voor hetzelfde probleem. Die creativiteit hebben we ‘s avonds meteen doorgezet en de Ryan’s mee uit eten genomen naar een heerlijk restaurant in de John Wayne haven van Sequim. Zo gezellig en ontspannen, wij zijn fan van Terry en Bill!

30 JUNI 2018 – CLICK & TREAT YOURSELF

Vandaag was het thema “click and treat yourself”. ’s Ochtends mochten we eerst langs de dorpsmarkt, waar plaatselijke mensen hun kunsten verkochten. Van sieraden tot lavendelcreaties en ambachtelijk lekkers. Vandaag hadden we dan ook een zoete bakkerij als ontbijt, cake als lunch en pizza als diner. Dat kwam ook doordat Terry ons verraste met ons certificaat van deelname! Dat moest natuurlijk gevierd worden vind je niet?!

Na het laatste staartje theorie over games in je trainingen zonder competitie, probleemgedrag bij honden en lateraal denken zijn we vast begonnen aan de voorbereidingen voor het “chicken camp”. De komende twee dagen gaan we aan de slag met clickertraining bij kippen waardoor onze clicker skills nóg beter zullen worden. Allereerst hebben we ze gevoerd en de kippen verdeeld, zodat ieder een “eigen traniningskip” heeft. Daarna mochten de dames ook vast een paar keer positieve ervaringen op doen op hun eigen trainingstafel waarop ze morgen hopelijk de sterren van de hemel gaan showen. Een hele nieuwe wereld, we hebben er zin in!

1 JULI 2018 – ASK THE CHICKEN, YOU GET WHAT YOU CLICK!

Een kip trainen is een vak apart. Gelukkig is Terry de beste lerares die je je kan wensen, dus we hebben weer een hoop geleerd vandaag. Ontzettend gaaf om alle clicker-wijsheden in de praktijk te brengen op deze manier. De kippen moeten nog wennen en vrijwillig de keuze maken om met ons te willen trainen dus onze timing en ‘rate of reinforcement’ moet erg goed en hoog zijn. Een hond is vergevingsgezind en wil voor je blijven werken, ondanks fouten en miscommunicatie. Een kip haakt dan af. Het komt aan op je timing, je trainingsplan en hoe snel je kan schakelen wanneer er iets gebeurt dat je niet had verwacht. Kippengedrag is ons redelijk onbekend dus onvoorspelbaarheid alom. Dat vergt concentratie ten top, voor zowel de kippen als voor onszelf. Alles is mogelijk en als je twijfelt aan je criteria, vraag je het gewoon aan de kip. “You get what you click”, hoe duidelijk wil je het hebben?!

We zijn vandaag vooral bezig geweest met het shapen van pikgedrag op een target en kleurendiscriminatie. Ongelofelijk hoe leergierig deze dieren zijn. De trainingssessies zijn kort maar krachtig. We zagen duidelijk dat de dames het best spannend vonden in zo een nieuwe ruimte met vreemde mensen en toch wilden ze met ons aan het werk. Prachtig!